Kinderverhalen

Goede Vrijdag

‘Mama, mama’. Lucas komt naar binnen gerend. ‘Mama!’ Mama komt aangelopen. ‘Rustig Lucas, wat is er?’ vraagt ze. ‘Mama, mag ik bij Anna slapen vannacht?’, vraagt hij. ‘Nee, sorry jongen’, antwoord mama, ‘we gaan vanavond naar de kerk.’ Lucas denkt even na. ‘naar de kerk?’, zegt hij dan verbaasd, ‘het is toch nog geen kerst?’ ‘Nee’, antwoord mama, ‘het is Goede vrijdag.’ ‘Waarom is het een goede vrijdag?’, vraagt Lucas, ‘omdat we naar de kerk Jezus gestorven is aan het kruis.’ ‘Maar dan is het toch geen goede vrijdag?’antwoord Lucas. ‘Weet je waarom Jezus aan het kruis gestorven is?’, vraagt mama. Lucas denkt even na. ‘Voor mijn zonden’, zegt hij dan, ‘dat heeft juf Daniek verteld bij de kinderdienst. Maar mam, wat zijn zonden?’ Nu denkt mama even na. Zonden zijn dingen die je doet die God niet leuk vindt. Je kent toch het verhaal van de prachtige tuin die God had gemaakt voor Adam en Eva?’ Lucas knikt.

Mama gaat verder. ‘In die tuin stonden naast alle andere bomen, twee bijzondere bomen. De ene boom heette boom van het eeuwige leven. De andere boom heette boom van kennis van goed en kwaad. Adam en Eva mochten van alle bomen eten, maar niet van de boom van kennis van goed en kwaad.’ ‘Waarom dan niet?’ vraagt Lucas. ‘Omdat Adam en Eva dan zouden weten wat kwaad is en dan moeten ze continu kiezen tussen goed doen en kwaad doen. God had Adam en Eva goed gemaakt. Doordat Adam en Eva toch gingen eten van die boom van kennis van goed en kwaad waren ze niet langer alleen maar goed.’ ‘Dat was de schuld van de slang, hé mama?’ Mama knikt. ‘Ja, de slang had ze overgehaald om van de boom te eten. Nu wisten wat Adam en Eva wat kwaad was en mochten ze niet langer in de tuin wonen omdat ze anders nog steeds konden eten van de boom van het eeuwige leven. En dan zou het kwaad eeuwig in de mensen blijven. En daarom kwam de Here Jezus.
De Here Jezus deed alleen maar goed dingen. Hij was de Zoon van God. Hij liet de mensen zien hoe God graag wil dat ze leven. Maar de mensen geloofden Jezus niet en daarom hingen ze hem aan een kruis. In de tijd van Jezus was dat de straf voor mensen die hele slechte dingen deden. Bijvoorbeeld andere mensen vermoorden.’ ‘Maar Jezus deed toch alleen goede dingen?’ vraagt Lucas. ‘Ja, maar Jezus zei ook dat Hij de Zoon van God was en dat geloofden de mensen niet. Ze vonden dat Hij dat niet mocht zeggen.’ ‘Maar mama, dan is het toch nog steeds geen goede vrijdag?’ ‘Op zondag is het Pasen en dan denken we eraan dat Jezus is opgestaan.’ ‘Maar dan is het toch goede zondag?’ ‘Doordat Jezus eerst is gestorven en daarna weer is opgestaan laat Hij ons zien dat ook wij nadat we zijn doodgegaan weer verder zullen leven. Daarom is het Goede vrijdag.’ Maar mama, ik kan toch ook nog steeds slechte dingen doen?’ Mama knikt. ‘Maar als je dan aan God vraagt of Hij je wil vergeven, dan doet Hij dat omdat Jezus aan het kruis gestorven is. Eigenlijk zegt Jezus dan tegen Zijn Vader: “Lucas heeft iets heel stouts gedaan, maar ik heb de straf al gehad en dus hoeft U Lucas niet meer te straffen”’. ‘Dat is lief van de Here Jezus’, antwoord Lucas. ‘Dat is zeker heel lief van de Here Jezus en daarom gaan we vanavond naar de kerk om de Here Jezus daarvoor te bedanken.’

‘Mag ik dan nog even naar Anna om te zeggen dat ik niet kan komen slapen?’, vraagt Lucas. Mama knikt. ‘Maar snel terug komen hoor, want we gaan zo eten.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *