Waardevolle lessen

Voeding in de bijbel

Al jaren kamp ik met mijn gewicht. Als kind had ik nergens last van, maar in de pubertijd kwam ik veel aan. Ook tijdens mijn zwangerschappen groeide mijn gewicht. Tussen Jari  en Angelique was ik 20 kilo afgevallen, maar tijdens mijn zwangerschap van Angelique was het er zo weer bij. Bijzonder is wel dat ik tijdens de zwangerschap van Feline juist weer 20 kilo kwijtraakte. Daar was ik zo blij mee dat ik probeerde het er niet weer aan te snoepen, maar helaas langzaam kwamen de kilo’s terug. Nog niet de volledige 20 maar genoeg om eens met God te praten over voeding. Er zijn zoveel verschillende diëten, welke is nou goed? Zou er in de bijbel richtlijnen staan over voeding? Ik ging op onderzoek uit.  

In Genesis 1:29 zegt God dat alle zaaddragende gewassen en zaaddragende bomen tot voedsel zal zijn voor de mens. In Genesis 9 zegt God tegen Noach dat ze in het vervolg vlees mogen eten en in Leviticus 11 verteld God aan Mozes en Aaron welke dieren rein en onrein zijn. God zegt dat de reine dieren gegeten mogen worden de onreine dieren niet. Maar waarom? Het blijkt dat alle dieren die God onrein noemt bepaalde functies hebben waardoor het eten van deze dieren eigenlijk niet gezond is. Neem bijvoorbeeld mosselen en garnalen. Deze dieren zijn gemaakt om de zee te zuiveren. Ze zitten dus vol met afvalstoffen uit de zee. Ook varkens worden onrein genoemd. Varkens zijn gemaakt om de aarde op te ruimen. Varkens zitten vol met parasieten. Toch eten we dit. Een koe en een schaap geven naast vlees ook melk. Bovendien kunnen ze leven van gras. Wat maakt dat deze dieren veel gezonder zijn om te eten. 

God zegt van deze dieren dat ze rein zijn en dus gegeten mogen worden. Maar doordat we met zijn allen graag vlees eten, moeten de dieren tegenwoordig kunstmatig zo snel in gewicht groeien dat ik mij afvraag of God de reine dieren dan nog steeds rein zou noemen. In principe kan ik als mens leven op granen, bonen, peulvruchten, noten, zaden, groenten, vruchten, kruiden en specerijen. Zeker als ik daarnaast ook nog zuivel en eieren eet. Vlees is eigenlijk maar een extraatje. Ik heb er daarom ook voor gekozen om in elk geval geen vlees van onreine dieren te eten en minder vlees van reine dieren. Ik vind het verschrikkelijk om te lezen dat rijke landen soja halen uit arme landen om te kunnen verwerken als diervoer, terwijl diezelfde soja ook gebruikt kan worden om de bevolking in de arme landen te voeden. Dus er zijn mensen die honger lijden, omdat ik elke dag vlees wil eten.  

Kan ik in mijn eentje het hele economische systeem veranderen? Nee, natuurlijk niet. Maar er komt een dag dat ik bij God kom en verantwoording moet afleggen. Dus door geen of minder vlees te eten kom ik in de hemel? Nee, zo werkt het niet. Alleen door het geloof in het offer dat Jezus bracht aan het kruis zal ik eeuwig leven. Jezus heeft de straf gedragen, maar betekent dit dan dat de regels in het oude testament nu niet meer gelden? Nee, door het volmaakte offer van Jezus zijn de regels omtrent de offerdienst vervuld. Maar in Leviticus staat ook dat je geen struikelblok mag neerleggen voor een blinde, het lijkt mij dat deze wet nog steeds geld. Laatst hoorde ik het bij een kinderprogramma op tv heel makkelijk uitgelegd. Alle rituele wetten zijn vervuld of vernieuwt, maar alle ethische wetten gelden nog steeds. Vallen de regels omtrent reine dieren en onreine dieren nu onder rituele wetten? Of onder ethische wetten? Ga er niet te krampachtig mee om. Laat je geen nieuwe wet opleggen, maar zoek de leiding van de Heilige Geest. Hij zal je laten zien wat goed is.  

 Ik heb verschillende boeken gelezen over voeding in de bijbel en daarbij ook de bijbel geraadpleegd. Hierdoor ga ik nu op een bewustere manier met voeding om. Wie weet immers beter wat ik nodig heb dan God die mij gemaakt heeft. Ook al eet ik ook nog wel eens iets wat niet zo gezond is. Het is in elk geval niet meer zoveel als eerst. En voor sommige dingen heb ik een recept gevonden die gezonder is, bijvoorbeeld voor chocola. En ja, door op een Bijbelse manier met voeding om te gaan daalt de wijzer op mijn weegschaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *