Kinderverhalen

De egel

Het is woensdagmiddag. Anna haar papa en mama zijn aan het werk en daarom speelt Anna bij Lucas. Buiten in de tuin liggen allemaal bladeren. Die zijn van de boom gevallen, want het is herfst. Mama legt Elizabeth in bed en gaat met Lucas en Anna naar buiten. ‘We gaan de bladeren op 1 bult harken’, zegt mama, ‘helpen jullie mee?’ Anna en Lucas krijgen allebei een harkje en doen hun best. Daar krijg je het best warm van.

Als Anna en Lucas de volgende dag samen buiten spelen, horen ze geritsel in de bladeren. Ze lopen er naar toe en zien de bladeren bewegen. ‘Wat is dat?’, vraagt Anna, maar Lucas haalt zijn schouders op, ‘kom laten we gaan kijken.’ Hij springt in de berg en begint de bladeren uit elkaar te schuiven. ‘Au’, roept hij ineens. Anna loopt voorzichtig naar hem toe en schuift de laatste bladeren aan de kant. Ze zien een bal. Een bal met stekels. ‘Het lijkt wel een kastanje’, zegt Lucas. ‘Die zijn groen en veel kleiner’, weet Anna. ‘Wat is het dan?’, vraagt Lucas, maar Anna weet het niet. Voorzichtig steekt ze haar hand uit, maar de stekels prikken. Lucas wil tegen de bal schoppen, maar dan beweegt de bal. Anna begint te gillen, waardoor mama naar buiten komt. ‘Wat doen jullie in die bladeren?’, vraagt ze. ‘Wat is dat?’, vraagt Lucas als mama vlakbij hen is. Mama kijkt en zegt: ‘dat is een egel.’

‘Een egel?’, zeggen Lucas en Anna verbaasd. ‘Ja’, zegt mama, ‘die egel wil hier vast een holletje maken in de bladeren, zodat hij lekker kan slapen.’

‘Maar een egel is toch niet rond?’, vraagt Anna. ‘Nee’, antwoord mama, maar als een egel bang is, rolt hij zich op en lijkt hij op een bal.’ ‘Een bal met stekels’, grapt Lucas. ‘Kom’, zegt mama, ‘dan zetten we een schoteltje water voor hem neer en wat stukjes fruit.’ Dan gooien ze alle bladeren weer terug.

Als ze naar binnen lopen vraagt Lucas: ‘Waarom rolt de egel zich op als hij bang is?’ ‘Om zichzelf te beschermen’, antwoord mama, ‘de stekels prikken waardoor iedereen die de egel wil oppakken zich zeer doet.’ ‘Net als ik’, zegt Lucas. ‘Wel slim van de egel’, zegt Anna. ‘Tja, zo heeft God hem gemaakt’, reageert mama. Als ze fruit en water hebben neergelegd, gaan Lucas en Anna bij het raam wachten tot de egel het gaat opeten. Maar na een tijdje zijn ze er zat van en gaan ze met de blokken spelen. En de egel? Die wacht tot het donker geworden is, voor hij uit de bladerberg kruipt om te smikkelen van het fruit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *