Kinderverhalen

Oud en nieuw

Het is 31 december en Lucas is bij Anna. Ze gaan samen met papa oliebollen bakken. Anna pakt een grote bak uit de kast en Lucas gooit het pak oliebollenmix leeg in de bak. Papa zet een pan met olie op de kookplaat. Anna maakt voorzichtig 2 eieren stuk in een klein bakje en doet dat bij de bak met mix in. Lucas mag het water toevoegen. Papa heeft intussen de mixer gepakt en Lucas en Anna mogen om de beurt met de mixer. Na een tijdje zegt papa dat het klaar is. Nu moeten ze nog even wachten tot de olie heet is. Lucas en Anna mogen niet te dicht bij de pan komen, want die is heet. Gelukkig kunnen ze bij Anna vanaf de andere kant kijken, dan zijn ze ver genoeg bij de pan vandaan en kunnen ze toch kijken wat papa doet.

Papa maakt met twee eetlepels een bal van wat beslag en laat dat voorzichtig in de olie glijden. Eerst zinkt de bal, maar dan komt hij boven drijven. Dat doet papa drie keer. ‘Nu moeten jullie goed opletten’, zegt papa, ‘als de oliebol aan de ene kant klaar is draait hij zichzelf om.’ Lucas en Anna kijken vol verwachting toe. En ja hoor, na een tijdje draaien de drie ballen zich om. ‘Zijn ze nu klaar?’, vraagt Anna. ‘Nee’, antwoord papa, ‘nog even wachten, de andere kant moet ook nog mooi bruin worden.’ ‘Draait ‘ie dan weer om?’, vraagt Lucas. ‘Soms wel’, antwoord papa, ‘maar kijk als ik hier op de bal tik kan ik zien of de andere kant goed is.’ Papa tikt tegen de oliebol, maar hij wil niet draaien. ‘Deze is nog niet klaar’, zegt papa. Even later probeert papa het nog eens. Nu draait de oliebol wel. ‘Nu zijn ze goed’, zegt papa en hij doet de drie oliebollen in een bak waar een keukenpapiertje in ligt. ‘Mogen we er eentje?’, vraagt Anna. ‘Straks’, antwoord papa, ‘hij moet eerst even afkoelen.’ Als de laatste oliebollen in de pan zitten, komt mama thuis. ‘Wat ruikt het hier lekker’, zegt ze. ‘We hebben oliebollen gebakken met papa’, antwoord Anna. ‘Oh lekker’, zegt mama. Als ook de laatste oliebollen klaar zijn, vist papa vier oliebollen onder uit de bak en doet er wat poedersuiker op. Samen smikkelen ze van de oliebollen.

Na het avondeten gaan Lucas en Anna naar het huis van Lucas. De papa en mama van Anna hebben een feestje en dus gaat Anna bij Lucas logeren. Als ze allebei in bed liggen komt de mama van Lucas een verhaaltje voorlezen. Daarna zegt ze ‘vanavond om half 12 maken we jullie wakker om vuurwerk te kijken. Het jaar is weer voorbij. Was er afgelopen jaar nog iets leuks waar je de Here Jezus voor wil bedanken?’ ‘Mijn verjaardag’, antwoord Lucas. ‘En jij?’, vraag mama aan Anna, ‘wil jij de Here Jezus ook ergens voor bedanken?’ Anna denkt na, ‘dat ik hier bij jullie zo fijn mag spelen.’ Mama glimlacht en gaat dan bidden. Daarna geeft ze Lucas en Anna een kus en gaat naar beneden. Lucas en Anna kletsen nog wat over het oliebollen bakken en vallen dan in slaap. Om half 12 maakt mama hen wakker. Ze trekken een trui aan over hun pyjama en doen hun sloffen aan hun voeten. Beneden gaan ze slaperig op de bank zitten. Papa schenkt een glaasje kinderchampagne voor ze in. De laatste 10 seconden voor 12 uur tellen ze af. ‘10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, gelukkig nieuwjaar!’ Iedereen drinkt wat uit hun glas en dan gaan papa, Sara, Micha en Hannah naar buiten om vuurwerk te kijken. Lucas, Anna en mama kijken vanuit het raam naar alle vuurwerk buiten. En Elizabeth? Die slaapt door alles heen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *